Recension om Kokain av Lasse Wierup och Erik de la Reguera
Boken är utgiven på Norstedts (2010) och innehåller 525 sidor.
Lasse Wierup är journalist och författare, inriktad på bevakning av den organiserade brottsligheten. Han har tidigare skrivit böckerna Svensk maffia och Infiltratören.
Erik de la Reguera är journalist, inriktad på bevakning av utrikesfrågor. Han har varit Dagens Nyheters korrespondent i Latinamerika sedan 2007 och är bosatt i Mexico City. Källa: Norstedts.
Handling: Ungefär år 2000 började kokainet erövra Sverige på riktigt. Också utanför kändiskretsen och kriminella. Vanligt folk ofta medelklassen tar det som en nöjesdrog i samband med alkohol. Man tar det till fest, blir piggare, gladare och får mer skärpa och självförtroendet och sexlusten ökar också. Efter en helkväll på krogen kan man lätt ?dra? en lina på morgonen efter innan jobbet och fungera som om man vore helt utvilad. Ofta har man kommit i medelåldern innan man börjar med kokain. Det till och med debatteras om att kokain ska legaliseras. Sverige är delad i två läger ? en för och en emot legalisering. I början av januari 2010 mäter man halten av kokainslagg i avloppsvattnet från Stockholms innerstad och de södra förorterna. De som använder kokain kissar ut benzoylekgonin. Man hittar 330 gram som motsvarar 2000-3300 doser kokain. Författarna intervjuar okända svenskar om varför de tar kokain och de skriver om kändisar som tagit kokain. Läsarna får även följa kokainets väg till Sverige från Latinamerika. Kokainet framställs av kokainblad som fattiga bönder i Peru, Bolivia och Colombia odlar. Ofta distribueras kokainet i ändtarmen. I ovanstående länder förekommer krig mellan olika drogkarteller och i Mexiko dödades 2009 över 7000 människor i maffiauppgörelser.
En ganska intressant reportagebok om hur kokainet framställs i Latinamerika och hur det kommer till Sverige. Om vem som använder kokain. Författarna är själva emot en legalisering av kokain, men många vill legalisera det. Boken innehöll mycket fakta men något rörig i texten. Den var ändå lärorik. Den delen om hur kokainet framställs i Latinamerika och kommer till Sverige var något intressantare än den delen där författarna berättar om alla kändiskar som använt drogen var. Boken hade nog kunnat kortas ner något och ändå behållit det väsentligaste. Även om ämnet var intressant blev 525 sidor lite för mycket.
Betyg 5/10 Kristina Simar 2012-02-15 (15) www.kristinasimar.se
Datum: 2012-02-14
Betyg: 5
Recenserad av: Kristina Simar, korrekturläsare/författarcoach
Sidtopp