Sök i katalogen eller på webben:

Öppet igen!
Seriösa företag/hemsideägare kan nu anmäla om att visas i katalogen. Läs mer och kontakta oss vid intresse!

Fuskaren som försvann av Per Naroskin

Bokrecensioner start | Mer i genren biografi

Bokinformation och recensioner: Fuskaren som försvann av Per Naroskin


Fuskaren som försvann

Fuskaren som försvann

Författare: Per Naroskin
ISBN: 9789113032986

Om boken:

vå psykologer som inte setts på länge träffas. Den ene säger: "Du mår bra. Hur mår jag?" Att vara expert på andra människors psykiska liv är ingen garanti för att man är det på sitt eget.

Martin är psykoterapeut. Han älskar sin mottagning på Östermalm i Stockholm, med utsikt över Humlegården. Så avlider hans hyresvärdinna och den nye ägaren gör klart för honom att han omgående måste hitta en ny plats för sig och sina patienter.

Det visar sig vara lättare sagt än gjort. Det enda möjliga alternativet är till slut en gammal tobaksaffär som får byggas om till terapimottagning. Den ligger dock på Södermalm, en stadsdel som Martin tycker genuint illa om. Och det är inte bara flytten som ställer det mesta på ända i Martins liv denna obarmhärtigt heta sommar.

Den första som besöker honom är en burdus kvinna som inte alls vill gå i terapi, utan i stället har en mycket udda begäran som han inte har en aning om hur han ska hantera.
Ett tv-framträdande tillsammans med en käck KBT-terapeut innebär att Martins självkänsla och professionella identitet ytterligare undermineras. Och när Martin ska köpa en ny kavaj så upptäcker han att han plötsligt har två storlekar mindre än vanligt. Har han börjat krympa?

En dag får han ett telefonsamtal som kastar honom tio år tillbaka, till den lyckligaste och olyckligaste tiden i hans liv. Då mötte han två kollegor som också blev hans närmaste vänner. Men en av dem begick ett ödesdigert misstag och försvann utan ett spår. Sedan dess har ingen av dem setts, men nu rör det förflutna på sig igen och gamla lögner och föreställningar flyter upp, och avslöjar att inget egentligen var som de trodde. Och Martin tvingas förhålla sig till ett svek han gjort allt för att borttränga.

Fuskaren som försvann är en humoristisk, lätt absurd men även vemodig berättelse med tragikomiska förvecklingar. Det är också en skildring av en terapeuts liv både i och utanför terapirummet. Per Naroskin, som själv är psykoterapeut, gör detta med stor insikt, humor och dramatisk skruv.

Köp hos: adLibris | Bokus
Aktuella priser finner du i e-butikerna.

 

Inskickade recensioner (1)

Bokrecension
Författare: Per Naroskin
Titel: Fuskaren som försvann
Antal sidor: 381
Förlag: Norstedts
ISBN: 9789113032986
Per Naroskin, född 1959, är psykolog och psykoterapeut. Förutom sitt arbete med patienter är han författare, medarbetare i radio och tv och en efterfrågad föreläsare. Han medverkar flitigt i det populära radioprogrammet Spanarna. Källa.(Norstedts).
Handling: Denna roman kan man säga vara i två delar. Den första är i nutid och det handlar om den medelålders KBT-terapeuten Martin. Martin är frånskild, har en vuxen son och numera särbo. Romanen berättas i jagform av Martin själv. I början av berättelsen blir Martin av med sin hyreslägenhet på Östermalm där han har sin mottagning. Hyresvärdinnan har dött och arvtagaren vill ha lägenheten till något annat. Efter mycket letande hittar Martin en gammal tobakshandel på Södermalm, Södermalm av alla ställen och som är Östermalms totala motsats. Lokalen är liten, luktar rök och något annat som han inte kan sätta fingret på. Han flyttar in och snart dyker den märkliga kvinnan Madeleine upp. Egentligen vill hon bara fråga hur hon ska nå sin far som ligger sjuk. Han har gett hennes ett foto på en äldre man som han vill ha på sin dödsannons. Han vill inte berätta vem det är och Madeleine har själv ingen aning, men hon vill gärna veta. Hur ska hon få sin far att berätta, det är det hon vill få hjälp med. Hon börjar dyka upp regelbundet, först tycker Martin att det är besvärligt, men till slut får de fin kontakt.
Martin blir senare uppringd av en studiekamrat, Sofia från psykologutbildningen och här kan man säga att del två tar vid. För nu börjar Martin tänka tillbaka på sin utbildningstid tillsammans med Sofia och Danny. De hade en tät relation under utbildningen och nu dyker även Fuskaren upp. Alla tre hade varsin patient som de följde under sin utbildning och Fuskaren var Dannys patient. Danny var en person som var svår att komma in på livet, han berättade inget om sig själv och till slut kom frågan upp om Fuskaren verkligen fanns i verkligheten. Efter diskussionen kring detta försvann Danny helt plötsligt, ingen vet vart han tog vägen och hette han egentligen Danny?

Boken innehåller mycket psykoterapi, tankar och diskussioner om Freuds teser och teorier. Egentligen hade inte den första delen behövts för det var berättelsen om de tre kurskamraterna och Fuskaren som kändes vara det väsentligaste. Jag tyckte om författaren sätt att skriva och han använde sig av fina metaforer. I börjar tyckte jag att den var trög att ta sig igenom, men när den börja handla om vänskapen mellan Martin, Danny och Sofia tyckte jag allt flöt på bra och det var intressant och spännande att läsa. Sedan blev slutet lite trögare igen. Så lite kluven till berättelsen var jag allt, eftersom den pendlade mycket mellan att vara mycket läsvärd och det gick fort att läsa för att sedan bli trög och ganska ointressant. Men en trea är den helt klart värd.

Betyg 6/10

Datum: 2012-12-18

Betyg: 6

Recenserad av: Kristina Simar, korrekturläsare/författarcoach

Sidtopp

Köp boken hos: adLibris | Bokus
Aktuella priser finner du i e-butikerna.


Seobility SEO Tool