Bokrecension
Författare: Blaine Harden
Titel: Flykten från läger 14
Originaltitel: Escape from Camp 14
Översättning: Tomas Håkansson
Antal sidor: 237
Förlag: Norstedts
ISBN: 9789113043203
Blaine Harden är författare och prisbelönt journalist som skrivit för The Economist Washington Post i Afrika, Östeuropa och Asien. Han har också för The New York Times och är skribent i Times Magazine. Som författare har han publicerat två böcker tidigare: en om dammbygget på Columbiafloden, A River Lost, och en om den afrikanska kontinentens utmaningar, Africa: Dispatches from a Fragile Continent.
www.blaineharden.com Källa: (Norstedts).
Handling: I den här boken berättar författaren Blaine Harden om Shin Dong-huyk som föddes i arbetsläger 14, Nordkorea, 1982.
Shin Dong-huyk är född i lägret efter att hans far hamnat där bara för att faderns bröder i sin tur flytt under Koreakriget. I Nordkorea kan man hamna i fångläger för något i familjen gjort tre generationer bakåt i tiden.
Eftersom Shin Dong-Huyks far var en flitig tvångsarbetare utsåg vakterna en kvinna som han fick gifta sig med och tillsammans fick de två söner, Shin och hans äldre bror.
När Shins mor och äldre bror efter ett flyktförsök blir gripna, får han se på när de avrättas.
Shin berättar om den tortyr som både barn och vuxna blir utsatta för i lägret. Att de aldrig fick äta sig mätta, hur de fick sova tillsammans på smutsiga golv. En liten flicka som smugglat ner fem majskorn blev misshandlad till döds och Shin och hans vänner fick begrava henne.
Shin träffar sedan en medfånge som berättar vad som finns utanför de elektriska stängslen. Shin har ingen aning om att det finns andra länder och frihet utanför Nordkorea. De bestämmer sig för att fly över gränsen till Kina, men tyvärr dör Shins vän av strömmen i ett elstängsel och Shin får fortsätta sin flykt ensam utan att veta vart han ska ta vägen.
Allt som Shin berättar för Blaine Harden är så uppseendeväckande att han inte vet om han ska tro på hans berättelse. Han intervjuar andra som suttit i fångläger i Nordkorea och blivit frigivna. De anser att Shins berättelse är väl detaljerad och märkena efter misshandel på hans kropp och även det avhuggna fingret säger att det han berättar måste vara sant.
Shin hamnar till sist i USA, men har svårt att anpassa sig till ett liv i frihet.
En mycket spännande och tragisk bok om livet i ett fångläger i Nordkorea. Efter att läst den förstod jag hur lite man egentligen vet om hur det är att leva i Nordkorea. Men märkligt nog kan man se lägrens elstängsel på Google Earth. Författaren Blaine Harden hade svårt att först tro på Shins berättelse och det samma undrade även jag över. Kan det verkligen vara så att människor i dag blir så fruktansvärt illa behandlade i Nordkorea. Det känns som medeltid, för det som Shin berättar var så overkligt för mig som bor i trygga Sverige. Vad som stämmer i Shins berättelse vet dock bara han själv. Boken var mycket välskriven och välgestaltad. Det var en riktigt obehaglig med intressant läsning som gav mig mycket att tänka över. Hur olika vi människor blir behandlade beroende på var i världen vi bor.
Betyg 8/10
Datum: 2012-12-17
Betyg: 8
Recenserad av: Kristina Simar, korrekturläsare/författarcoach
Sidtopp